Któż z nas nie zna rozwinięcia liczby π:) 3,14 – wszyscy to wiedzą! Ale nie każdy wie, że 14 marca (3.14) obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Liczby π.

Z okazji tego matematycznego święta w naszej szkole zorganizowano między innymi konkurs na zapamiętywanie rozszerzenia liczby. Finaliści zapamiętali ponad sto cyfr! Mało tego młodzież mogła wziąć udział w π-erwszymy,  π-lotażowym, π-onierskim konkursie literackm. Należało napisać utwór zawierający jak najwięcej wyrazów zawierających sylabę -pi.

Koło Przyjaciół Biblioteki też zapragnęło włączyć się z obchody. I z tej okazji upiekliśmy π-erniczki:)

π-erniczki  

Składniki na około 55 pierniczków:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego*
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki – tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Co zrobić, by pierniczki zmiękły

Może się zdarzyć, że pierniczki z nieznanych nam przyczyn po kilku dniach stwardnieją… (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu 😉 Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek lub kromką chleba. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców