Tagi

, , , , , ,

W związku z tym, że w naszej szkolnej bibliotece przybyło ostatnio pozycji w dziale kulinarnym, tym razem stamtąd postanowiliśmy zaczerpnąć pomysł do kolejnych zajęć w Kostce Smaku.

Bez większego problemu znaleźliśmy przepis w największej i najobszerniejszej książce kucharskiej, dostępnej w bibliotece:) Wybór padł na „Spagetti niegrzecznej dziewczynki” z „Jadłonomi” Marty Dymek.

Przepis na sos jest niezwykle prosty i bardzo szybki do zrobienia. Ale jego największą atrakcją są składniki, których na co dzień rzadko używamy, a część z nas wcale nie znała.

Niem zaczęliśmy gotować, próbowaliśmy czarne oliwki, papryczkę chili (z tym było najwięcej „pikantnych” przygód) i kapary.

Spagetti niegrzecznej dziewczynki

 

Składniki:

400 g makaronu spagett

 

1 puszka krojonych pomidorów

1/2 szkl czarnych oliwek

4 cm wypestkowanej papryczki chili

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki kaparów

kilka łyżek oliwy

szczypta soli

szczypta czarnego pieprzu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Oliwki pokroić na paski, papryczkę chili i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić papryczkę chili i czosnek i dusić na małym ogniu przez ok 1 minutę. Dorzucić oliwki i kapary i dusić przez 2-3 minuty. Dodać pomidory, sól i pieprz i dusić na małym ogniu przewz 15-20 minut.

W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzić, wrzucić do sosu pomidorowego i dokładnie wymieszać. Podawać z natką pietruszki i pieprzem.

Mimo, że kapary, oliwki i papryczka chili nie przypadły do gustu naszym kubkom smakowym:) sos był przepyszny. Pełen intensywnego smaku i zapachu pomidorów!

Na koniec mieliśmy prawdziwą włoską ucztę. W naszej szkolnej kuchni pełno było śmiechu, radości, komentarzy, opowieści z całego dnia i … pysznego jedzenia!