Tagi

, , , , , , , , ,

Kilka dni temu wspominaliśmy św. Walentego. Święty ten ma nas bronić przed wszelkimi chorobami, ale przede wszystkim znany jest z tego, że jest patronem zakochanych.

14 lutego w bibliotece szkolnej odbywała się „Walentynkowa randka w ciemno z książką”.

Jeszcze przed feriami przygotowaliśmy książki. Wybraliśmy z działu literatury młodzieżowej pozycje, które mówiły o miłości. Książki były o każdym rodzaju miłości… tej między rodzicami i dziećmi, między rodzeństwem, miłości w rodzinie, przyjaźni no i oczywiści o miłości zakochanych.

Każda książka została zapakowana jak piękny prezent. I do każdej została dołączona karteczka z jednym zdaniem opisującym jej treść. Czytelnik na podstawie takiego „skrawka informacji” miał podjąć decyzję czy chce iść z tą książką na „randkę w ciemno” to znaczy czy chce ją przeczytać.

Zainteresowanie zabawą przerosło nasze oczekiwania i jeszcze w ciągu dnia musieliśmy przygotowywać kolejne partie książek.

Drugą atrakcją tego dnia było częstowanie każdego czytelnika kruchym ciasteczkiem w formie serca. Ciastka zostały upieczone dzień wcześnie na zajęciach w Kostce Smaku.

Były to tradycyjne ciasteczka – kruche, bardzo smaczne i słodkie!

Wyrabianie ciasta poszło nam bardzo szybko. Robiliśmy je na dwóch stolnicach i do tego podwójna porcję na każdej ze stolnic! Poszedł więc w ruch cały kilogram mąki, 4 jajka i 2 masła.

Przy wyrabianiu cista musieliśmy się zmieniać. To naprawdę ciężkie zadanie, żeby dobrze wyrobić ciasto!

Natomiast wałkowanie i wycinanie ciastek było już samą przyjemnością i zabawą.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 1 strąk wanilii (u nas była to cała torebka cukru wanilinowego)

Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do połączenia się składników – nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze).

Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka.

Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut. Studzić na kratce.

Można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.